Hvis du ønsker å variere eller trenger tips til mer smakfulle metoder å innta Engelsk Ølgjær med Druesukker, så ta en titt under. (Alle foto er illustrasjonsfoto)
TOMATSUPPE
En nydelig suppe som passer til hverdags og til fest. Hvis det er små barn som skal spise suppen kan den kjøres i foodprosessor for en jevnere konsistens, men det er godt med litt tyggemotstand.
4 PORSJONER:
2 bokser tomater, enten store eller små pomodorini
1 dl olivenolje
Salt og nykvernet pepper
1 selleristilk hakket
1 gulrot hakket
1 løk hakket
2 fedd hvitløk hakket eller knust
5 dl kyllingbuljong
1 laubærblad
2 ss smør
1 dl basilikum
Crème fraîche
FREMGANGSMÅTE:
Sett stekeovnen på 250 grader.
Sil av tomatene og ta vare på kraften.
Ha tomatene i en ildfast form, sprinkle over 1/4 av oljen og krydre med salt og pepper.
Bak tomatene i ovnen i ca 15 minutter til de er “karamellisert”.
Ha resten av oljen i en panne på middels varme.
(Bruk vid og lav kjele som resten av suppen kan være i)
Ha i hakket selleri, gulrot, løk og hvitløk. Stek i ca 10 min til det er mykt.
Ha i tomatene sammen med saften som de har dannet i formen. Hell buljong, laubærblad og smør over, samt noe av den avrente tomatjuicen fra tidligere.
Surr videre til alt er myk i ca 15-20 min.
Ha i grovhakket basilikum til slutt rett før servering.
Ekstra tips:
Finhakke 20-30 basilikumblader og blande med 1 dl crème fraîche og en klype salt og grovkvernet pepper.
Legg på små klatter av basilikumkrement ved servering.
Små ferske mozzarellaoster er også kjempegodt i suppen.
PANNEKAKER MED HAVREGRYN
Pannekaker er en lettvint og smakfull måte for hele familien å innta Engelsk Ølgjær.
1 PORSJON:
2 dl sammalt hvete grov
0,5 dl lettkokte havregryn
2 dl hvetemel
2-3 ss Engelsk Ølgjær
0,5 ts salt
1 ss rapsolje
7 dl melk
3 egg
Smør/olje til steking
FREMGANGSMÅTE:
Bland mel, Engelsk Ølgjær, havregryn, salt, olje, egg og melk med en mikser. La røren svelle i 15–30 min.
Stek pannekakene i smør/olje i en god og varm stekepanne.
Hell i en øse pannekakerøre og vend på pannen slik at røren legger seg i et jevnt lag.
Snu pannekaken når den har stivnet på oversiden og blitt gyllenbrun på undersiden.
Serveres med hva man måtte ønske. Tradisjonelt sett brukes blåbærsyltetøy og sukker til.
RUNDSTYKKER/BRØD
En nydelig brødbakst som gir vann i munnen. Dette valnøttbrødet er et saftig og godt brød som får hår og negler til å vokse og bli sterkt. Passer til fest som til hverdags.
1 flaske vørterøl
1 dl vann
50 g gjær
12 dl hvetemel
100 g moste kokte poteter
1 ts salt
1 pose valnøtter (ca. 50 g)
4-5 ss Engelsk Ølgjær
FREMGANGSMÅTE:
Bland først temperert væske og gjær. Ha i resten og elt deigen godt, forheves i ca 40 minutter.
Del deigen i to og legg i smurte former eller rett på stekebrettet og etterhev i ca. 30 minutter.
Stekes på 180 grader i ca. 40 minutter. Vørterøl kan byttes ut med vann og halvparten av hvetemelet med sammalt rugmel.
SKILLINGSBOLLER
Når du har lyst på noe godt!
20 BOLLER:
50g gjær
150g smør
3 dl melk
0,5 ts salt
90 g sukker
3 ss Engelsk Ølgjær
1,5 ts kardemomme
750g hvetemel
FYLL:
200g smør
200g brunt sukker
Kanel og perlesukker til å drysse på
FREMGANGSMÅTE:
Smøret smuldres i melet.
Gjær røres ut i lunken melk.
Kardemomme, Engelsk Ølgjær, salt og sukker røres i melet.
Rør inn melken til slutt.
Eltes godt og heves til dobbel størrelse.
Fyll:
Smør og sukker røres sammen.
Deigen kjevles ut til ett rektangel og fyllet smøres på. Dryss med kanel og rull sammen fra lengderetningen.
Skjær i skiver som på smurt stekebrett/bakepapir. Heves godt og pensles med pisket egg. Dryss gjerne over litt perlesukker. og stekes i ca 10 min på 230 grader.
SJOKOLADEMOUSSE
Hvis man vil skjemme bort seg selv og sine gjester, er dette måten å lage en herlig sjokolademousse.
4 PORSJONER:
200 g mørk sjokolade av god kvalitet, i biter
70 g smør i biter
3,5 dl kremfløte
2 store egg, helst økologiske
1 spiseskje skotsk whisky
2 spiseskjeer lynghonning
3–4 ss Engelsk Ølgjær
FREMGANGSMÅTE:
Smelt sjokolade og smør i vannbad (ca. 90grader).
Visp fløten lett til det er myke topper.
Bland egg, Engelsk Ølgjær og honning til det er luftig og lett, deretter vend inn whisky forsiktig.
Bland inn den smeltede sjokolademiksen og kremen så du ikke mister luftigheten.
Hell blandingen over i kalde porsjonsskåler, og la dem stå i kjøleskapet i minst en time før servering.
Serveres med friske bær og krem.
SJOKOLADEFUDGE
Dette er for alle med en ”søt tann”! Å innta Engelsk Ølgjær på denne måten er vel neppe den mest helsevennlige, men det smaker herlig.
1 PORSJON:
4 dl sukker
2 dl kremfløte
200 g sjokolade
1 ss Engelsk Ølgjær
2 ss smør
Hakkede hasselnøtter
FREMGANGSMÅTE:
Ha sukker og fløte i en tykkbundet kjele.
Bruk et steketermometer – helst digitalt. Varm det opp til 115 grader. Ta av platen.
Vent til blandingen har kjølnet til ca 60-70 grader. Knekk opp sjokoladen og ha den i sammen med smøret. Rør det ut til en jevn masse. Ha i hakkede nøtter.
Når temperaturen er omtrent 40 grader heller du blandingen i en smurt, firkantet beholder. La det kjøle seg helt ned i kjøleskapet.