HISTORIE

60 år med engelsk ølgjær

ØLGJÆR-PROFESSOREN FRA GRÜNERLØKKA

Ralf Ruud var en anerkjent kjøpmann fra Grünerløkka. I 1950 fikk han konstatert magekreft og i den forbindelse så Engelsk Ølgjær med Druesukker dagens lys. Etter en operasjon kom ikke kreftene tilbake, og legen anbefalte han å prøve fersk ølgjær. Den norske ølgjæren var for sterk kost for systemet, men ryktene om en mildere variant førte han til England. For energiens skyld blandet han ølgjæren med druesukker av ypperste kvalitet. På den måten fikk Ralf Ruud påfyll av vitaminer, mineraler og proteiner – en forbedret utgave av den allerede kjente folkemedisinen. Ruud kom seg raskt på bena igjen, og gjorde handelsvare ut av produktet i sin forretning.

Fra den gang til nå har det blitt forsket på effekten av produktet, og flere positive sammenhenger mellom B-vitaminer, proteiner og mineraler har blitt oppdaget. Kosttilskuddet har vært å finne i hyllene hos din dagligvarebutikk siden den gang, og har vært helse- og skjønnhetsbringende for mang en nordmann.

GIRAFFEN PÅ BOKSEN

Har du noen gang lurt på hvorfor det er avbildet en giraff på boksen? Det går tilbake til 50-tallet da det var vanlig å promotere produktet sitt som bra eller sunt. Giraffen skulle symbolisere slagordet på boksen som var ”høy kvalitet”. På 70-tallet hadde man ikke lenger lov å bruke uttrykket ”høy kvalitet”, men giraffen har blitt stående som et symbol. Giraffen har hengt med i mange år og har blitt et beskyttet og patentert varemerke. Orangefargen kommer fra B2/ riboflavin. Denne fargen er et visuelt kjennetegn for preparater som gjenspeiler B-vitamin.